Hvem husker tilbake – Europa i krise
Situasjonen for oljeindustrien var dramatisk.
Verftene var tomme for oppdrag, og operatørselskapene hadde ingen besluttede prosjekter på gang. Situasjonen for oljeindustrien var dramatisk. Uten raske, kraftfulle tiltak kunne livsviktige hjørnestensbedrifter bli stengt og teknologi, kompetanse og kapasitet gå tapt.
Konkraft (KonKraft er en samarbeidsarena for Offshore Norge, Norsk Industri, Norges Rederiforbund, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Landsorganisasjonen i Norge (LO), med LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi) tok ansvar. De hadde sammen laget en aktivitetspakke for å få i gang prosjekter og leverandørindustrien.
Stortinget med et bredt flertall vedtok forslaget til Konkraft – aktivitetspakken – med de midlertidige endringene om petroleumsskattesystemet som ble innført våren 2020.
De første prosjektene ble besluttet av operatørselskapene. Først kom Equinor med sitt Breidablikk. Deretter kom veldig mange. Prosjektene ble mange, og aktivitetene ble formidable. Så formidabel at oljeselskapene måtte prioritere hvilke prosjekter de skulle sette i gang.
Investeringer ble vedtatt hvert av årene 2023 og 2024 på ca 250 milliarder kroner.
Høsten 2021 var det valg, og det var tre partier som gikk til valg på å stenge ned norsk sokkel i fra 2025. Men de fikk (heldigvis) et stort flertall mot seg av det norske folket. Folket ønsket aktivitet, arbeidsplasser, levedyktige lokalsamfunn og penger i velferdskassa.
Så kom Russlands store invasjon av Ukraina 24.februar 2022. Dette var en kraftig opptrapping av krigen i Ukraina, som har pågått siden 2014 (som blant annet omfattet okkupasjon av Krim-halvøya). Samtidig prøvde Putin å utpresse Europa ved å stenge 80 prosent av gasstilførselen. Norge hadde gass de kunne selge, men også øke sin gass produksjon.
Europa var i en krise, men var i stand til å håndtere den, mye takket være Norge.
Hadde ikke Norge klart å øke sin produksjon, og eksportere gass til Tyskland og Europa tilsvarende produksjonen av 11 ganger energi tilsvarende det vi produserer av vannkraft, så hadde Europa hatt en veldig stor energikrise.
Men også Norge kunne hatt en krise. Ikke på kraft. Men på industriarbeidsplasser.
Tyskland var i gang med å diskutere hvilke fabrikker som skulle legges ned, og hvilke som skulle få leve. De hadde ikke tilstrekkelig energi / kraft til alle sine fabrikker.
Det ville truffet aluminiumsproduksjonen i Norge veldig hardt, men også de industriarbeidsplasser som produserer bildeler til tysk bilindustri.
Norge kunne ha blitt rammet hardt med arbeidsledighet, og nedlagte industriarbeidsplasser.
September 2022 ble Nord Stream 1 og 2 utsatt for sabotasje med påfølgende gasslekkasjer.
Den 17.mars 2023 kom EU-president Ursula von der Leyen til Norge, og samtidig besøkte Troll A. Der takket hun Norge for gassleveransen i en kritisk tid for Europa etter Putins Ukraina-angrep for Norges bidrag.
Norsk gass var helt avgjørende for at Europa har kommet seg gjennom de siste vintrene med sikker energiforsyning, selv om prisene til tider har vært ekstremt høye.
Før fullskala krigen i Ukraina, og energikrisen i Europa ville det vært utenkelig at EU president von der Leyen ville ha besøkt en plattform. I en tid når Europa skulle gå over til fornybar energi.
Ingen høytstående EU politikere vil assosieres med olje og gass.
Nå hadde gassproduksjonen på norsk sokkel, og Norges bidrag hjulpet Europa gjennom å eksportere gass tilsvarende 11 ganger den vannkraftproduksjonen Norge produserer selv.
Det sier noe om dimensjonene i Norges bidrag.
Dette er ett av Norges bidrag til samholdet i Europa under Ukraina-krigen med å opprettholde stabile leveranser av gass, og å øke eksporten. Norge har blitt EUs største leverandør av naturgass etter at Russland reduserte sin gassforsyning til Europa, og etter at gassrørledningene Nord Stream i Østersjøen ble sabotert.
Som daværende Nato sjef Stoltenberg sa det under besøket til EU-president Ursula von der Leyen: – «Vi ser at Putin prøver å bruke energi som et våpen. Derfor har vi trappet opp arbeidet med å sikre disse installasjonene».
Selv om vi i forbundet Styrke (da Industri Energi) ikke viste til at det ville bli en krig i Ukraina, med en tilhørende energikrise, så ser vi at aktivitetspakken førte noe bra med seg i tillegg.
Leverandørindustrien fikk mye å gjøre på, plattformene våre fikk beslutta prosjekter som gjør at levetiden blir lengre, og ikke minst sikrer Europa gass til energi i et lengre perspektiv.
Samtidig som at våre medlemmer har en tryggere og en sikker arbeidsplass i mange ti år fremover.
Det gjelder å være organisert i en fagforening og forbund med innflytelse og påvirkning.
Ikke alle fagforeninger og forbund på norsk sokkel er det.
Hva er det aller viktigste for et medlem? Det må være å ha en sikker og trygg arbeidsplass, og som gjør at en kan bo hvor som helst i landet.
Det er noe å tenke på når en velger fagforening og forbund.
Styrke Equinor Sokkel og forbundet Styrke har bevist det. Også denne gangen.
Størrelse gir påvirkning og innflytelse.
Sammen er vi sterke, og samhold gir styrke.
Per Steinar Stamnes – Styrke Equinor Sokkel